Kérdésed van? Hívj bátran! +36304154182

A légzésről

Légzés

Lélegezz! Persze most is azt teszed, de bizonyosan nem légzel mélyen be és ki, hogy átlélegezd az egész tüdődet, oxigénnel bőven ellátva az egész szervezetedet

Az ayurvédában a test, lélek és szellem egyensúlyának helyreállítása érdekében az életmód tanácsok mellett légzéstechnikákat is alkalmazunk.

Én magam is számos technikát iktattam be a mindennapjaimba.

A légzés szabályozása azonnali hatással van az idegrendszerre és az elmére. Egyszerre befolyásolja az életkedvet, életerőt és a koncentrációt is. Ha a lélegzet nyugodt, az elme is nyugodt. Emiatt a légzés tudatosításán át befolyásolni tudjuk idegrendszerünk működését. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy egyensúlyba hozzuk a testünket, lelkünket.

A különböző légzőgyakorlatoknak eltérő energetikai hatásai vannak. Aktiválás vagy megnyugtatás céljából is használhatunk technikákat, melyek lehetővé teszi számunkra, hogy egyensúlyba hozzuk magunkat.

Például megemelkedett pitta dósa esetén nyugtató, hűsítő légzőgyakorlat segíthet (Nadi Sodhana – váltott orrlyukas légzés vagy Chandra Bhedana - légzés bal orrlyukon keresztül, illetve a Sitali - nyelvet kiöltve, a két oldalát felgördítve egy csövet formálva történik a belégzés, orron át a kilégzés).

Ha túlzottan felhalmozódott a kapha dósa, légzőgyakorlatokkal is érdemes stimulálni a rendszert a túlzott stagnálás kompenzálása céljából (Kapalabhati, Bhastrika – tűz-, illetve fújtató légzések).

Ha a váta dósa fokozódik, lassú és tápláló légzőgyakorlatok praktikusak (Nadi Sodahana – váltott orrlyukas légzés vagy Bhramari – zümmögő légzés).