Kérdésed van? Hívj bátran! +36304154182

Vegánság lépésről, lépésre útmutató a kezdetekhez

Vegánság lépésről lépésre

Útmutató a kezdetekhez

Mindenki aki valami újba kezd valószínűleg sokáig fontolgatta az elindulást. Én abban szeretnék segíteni neked, hogy a növényi étrend felé való utad, ami meggyőződésem, hogy az egészség felé is visz, minél zökkenőmentesebb, simább legyen. Én már elindultam ezen az úton, számtalan gödrön és kátyún átkeltem, így a tapasztalatommal megkönnyítem a te utadat.

Bízom abban, hogy már meghoztad a döntésedet arról, hogy belevágsz a zöldségekkel kikövezett útba, így elindulhatunk rajta közösen. Az utazás célja, hogy egy egészségesebb, harmonikusabb életet tudjunk élni, megtapasztald azt a sok pozitív változást, amit a növényi étrend hoz az életedbe. Ahogyan az enyémbe is hozott. Nem mellékes számomra az sem, és bízom benne, hogy számodra sem, hogy a vegánsággal a bolygónk fenntarthatóságáért is tevőlegesen teszünk.

  1. lépés A Tudás, információ gyűjtése

Az első lépésed a megértés legyen. Tanulj meg minél többet a vegán életmódról, az étrendről és a vegán alternatívákról. Könyvek, online források és dokumentumfilmek kiváló források lehetnek ehhez. Az is lehet, hogy elkezdesz hiteles emberektől kérdezni a vegánságról, vegán életmódról , étkezésről. Fontos, hogy ezek az emberek hitelesek legyenek.

  1. lépés Kis lépések

Kezd kis lépésekben a növényi étrendet bevezetni az életedbe. Erre kétféle lehetőséged is van. Az első, hogy először csak a húst hagyod ki az étkezésedből, tehát vegetáriánussá válsz. Fogyaszthatsz ekkor tejet, tejterméket és tojást is. Aztán az egészséged és az állatok védelme érdekében ezeket is elhagyod egy idő után. Én magam is ezen az úton indultam el, a vegánság eldöntése után még 3 hónapig fogyasztottam sajtot és tojást. A másik lehetőséged az amit Gary L. Francione amerikai professzor javasol, miszerint egyszerre csak napi egy étkezést tegyünk vegánná! Nézzük meg, melyik a legegyszerűbb, például a reggeli, és azt állítsuk át. Találjuk ki, hogy nézzen ki a vegán reggeli, kísérletezzük ki, majd gyakoroljuk be! Amikor ez már stabilan, kényelmesen megy, állítsunk át egy másik étkezést, például a vacsorát, és így tovább. A saját ritmusban, a saját kényelmi szempontjainkat tiszteletben tartva, de kitartóan haladva a cél felé könnyen vegánná válunk.

A változáshoz ételrecepteket találsz a Neked főztem menüpont alatt.

  1. lépés: Az étkezések megszervezése

Tapasztalni fogod, hogyha elindulsz a növényi étrend felé vezető úton, hogy mindig érdemes lesz végiggondolnod a napodat étkezési szempontból is. Legyen otthon mindig olyan alapanyag, amiből gyorsan elő tudsz állítani számodra megfelelő növényi menüt. Ez alatt azt értem, hogy látnod kell azt, hogy ha nem tudod otthon előkészíteni az étkezéseidet, akkor hogyan fogod megoldani azokat. Viheted magaddal ételtartókba, vagy felderíthetsz 1-2 olyan helyet, éttermet, ahonnan rendelni tudsz vegán ételt. Én mindenképp azért azt javaslom, hogy ne az ételrendelésre állj rá, mert közép és hosszú távon nem fogja az egészségedet szolgálni.

  1. lépés: A feldolgozott élelmiszerek kerülése

Eleinte nagy könnyebbség lehet számodra, hogy a nagyobb áruházláncok és bioboltok árusítanak „mintha” élelemiszereket. Mintha kolbász vagy virsli lenne, mintha kenőmájas lenne, mintha gyros lenne. Az elindulásnál nincs is ezzel gond, ha kipróbálod azokat, de tudd, hogy az egészségednek nem teszel vele jót, bármennyire is vegán az a termék. Ipari feldolgozáson keresztümenve a tápanyag tartalom radikálisan lecsökken és belekerülnek esetleg olyan adalékanyagok, melyekre egyáltalán nincs szüksége a testünknek.

  1. lépés: Tudatosság

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy tudatosan kell vásárolnunk odafigyelve az összetevőkre. Különösen igaz ez, ha valamilyen ételallergiával élsz együtt. Az élelmiszerek összetevőinek elolvasása, az étteremben az alapanyagokra való rákérdezés nagyon fontos. Tudnod kell, hogy még mindig nincs mindenki tisztában a vegán, vega kifejezések jelentésével. Nem érdemes ezen megsértődni vagy felháborodni. Tudomásul kell venni és alkalmazkodni ehhez a helyzethez. És kérdezni az összetevőkről nagyon konkrétan.

  1. lépés: Közösség keresése

Ma már nem jelent gondot virtuálisan olyan közösségekhez csatlakozni, ahol hasonló életmódot folytató emberekkel találkozhatsz. A social media felületek számtalan lehetőséget kínálnak erre. Ott olyan emberekkel találkozhatsz, akik tudnak támogatni téged ezen az utazáson. Természetesen én mindig szívesen segítek és támogatlak, ha elakadásod, kérdésed van.

  1. lépés: Ne akarj tökéletes lenni!

Sokan és gyakran esnek abba a hibába, hogy tökéletesen akarják csinálni a vegánságot. De lehet-e valaki 100%-ban vegán? Szerintem nem. De törekedni lehet rá. Hiszen mindenki folyamatosan fejlődhet és lehet egyre jobb és jobb. Vegánnak lenni törekvés arra, hogy egészségesebb, harmonikusabb életet éljünk és a Földünk is így élhessen.

  1. lépés: Ne magyarázkodj a döntésed miatt!

Észre fogod venni rövid időn belül, hogy döntésed, miszerint vegán leszel, számos emberben, hozzád közel állókban is, kérdések és vélemények áradatát indítja el. Erre, kérlek, készülj fel. Az egyik ilyen közeg természetesen a család lesz, lehet. Aggódó szülők, értetlen testvérek, rokonok fogják megkérdezni az okokat és a miérteket. Megkérheted őket, hogy fogadják el a döntésedet, melyet az egészséged érdekében hoztál és támogassanak az utadon.

  1. lépés: Folyamatosan fejlődj

Fejlődnünk lehet és kell is tulajdonképpen az élet minden területén, legyen az szakma, együttélés, vagy életmód. Keresd az új lehetőségeket a fejlődésre, kísérletezz új alapanyagokkal, ízekkel, textúrákkal. Egy hihetetlenül változatos világ fog feltárulni előtted. A zöldségek csodálatos világa.