Kérdésed van? Hívj bátran! +36304154182

Fűszer kisokos

A fűszerek csodálatos világa

A Konyha Varázslatos Kiegészítői

A fűszerek világa egy csodálatos és gazdag kincsesbánya az emberiségnek. Ezek az apró csodák nem csupán az ízek és illatok mesterei, hanem évezredek óta az ételek, kultúrák és gyógyászat alapvető részei. Ahogy az idők során az emberek felfedezték és fejlesztették az ízek sokféleségét és azok egészségügyi előnyeit, úgy váltak a fűszerek a mindennapi élet nélkülözhetetlen társaira.

A fűszerek nem csupán az étel ízét emelik, hanem az ételeknek egyedi jellegzetességeket kölcsönöznek, és varázslatos utazást kínálnak az ízek világában. Különleges aromáik és színeik olyan ételeket hoznak létre, melyek emlékezetesek és élvezetesek minden falatjukkal.

Ám a fűszerek használata messze túlmutat az ízeken és illatokon. Sok fűszer hagyományosan gyógyászati célokra is használatos, és évezredek óta az emberiség egészségmegőrző gyógynövényekként ismeri őket. Antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag tulajdonságaik nemcsak az ételeket teszik egészségesebbé, de hozzájárulnak a test és lélek harmóniájának megőrzéséhez is.

Ezen kiadvány célja, hogy felfedje a fűszerek lenyűgöző világát, bemutassa sokszínűségüket, és segítsen mélyebben megérteni azok sokoldalúságát az ízek, az egészség és a kultúra terén. Legyen ez az útmutató egy új felfedezés a fűszerek varázslatos birodalmában, és hozzon új inspirációt mindazoknak, akik érdeklődnek az ízek és illatok csodálatos világa iránt.


 

Bors (feketebors)

A fekete bors egy mindenki számára ismert és az egyik legnépszerűbb fűszerek egyike. Eredete több ezer évre nyúlik vissza, és évszázadokon át értékes kereskedelmi árucikként szolgált. Elsősorban India déli részéről, különösen a Maláj-félszigetről és Srí Lankáról származik, ahol a borsbokor őshonos. A bors különféle formái közé tartozik a fekete bors, a fehér bors és a zöld bors, amelyek mindegyike ugyanabból a borsnövényből, a Piper nigrum-ból származik, csak eltérő feldolgozási módszereket alkalmaznak.

Az ókori időkben a bors olyan értékes volt, hogy az ázsiai országokból való kereskedelmi útvonalak - például a híres Selyemút - fontos szerepet játszottak a bors elterjedésében a világon. A rómaiak és a görögök is nagyra értékelték a borsot, sőt, a középkorban is a bors nagyon drága és értékes fűszer volt, ami magas társadalmi státuszt jelentett annak, aki megengedhette magának.

A konyha világán túl viszont az élet más területén is találkozhatsz vele, amelyet többek között a piperin nevű hatóanyagának lehet köszönni, mely átfogóan erősíti az egészséget, hatásos a bélrák és a gyulladások ellen, valamint segítségére lehet a fogyni vágyóknak is.
A fekete bors már régen ismert a keleti orvoslásban, emésztési zavarok, fájdalmak,
gyulladások kapcsán, de más problémák esetén is előszeretettel alkalmazták.
Ez a fűszer összetevőinek köszönhetően segíti az emésztőrendszer működését. Hasonlóan a többi csípős fűszerhez, a fekete bors élénkítőszer is. Mindemellett vizelet-és szélhajtó hatású. Ízületi gyulladás gyógyítására is használják.
A fekete bors serkenti a nyirokrendszer működését, emeli a szervezet hőmérsékletét, ugyanakkor lázcsillapító hatással bír.

A bors egyik hatóanyaga, a piperin gyógyító hatásával már korábban is tisztában voltak, de sokáig nem ismerték a piperin molekuláris szintű működését. Korábbi tanulmányok szerint a piperin képes csökkenteni a vér koleszterinszintjét és más, egészségre gyakorolt pozitív hatásai is lehetnek.
Koreai kutatók tanulmánya szerint a piperin és a feketebors kivonat erősen gátolja a zsírsejtek képződését a szervezetben bármilyen káros mellékhatás nélkül, tehát segíthet felvenni a harcot az elhízás elleni küzdelemben.

Egyéb hatásai:

- pezsdítően hat a vérkeringésre, ezáltal növeli a szervek és szövetek oxigénellátását

- elősegíti a vörösvértestek működését, így a vérszegénység esetében is segítséget nyújt

- fokozza az izmok vérellátását

- segíti az emésztőrendszer működését, normalizálja a renyhe bélmozgást, szabályozza a bélgáz képződését

- csökkenti a belek görcsös állapotát, a gyomorégést és a hányingert

- enyhíti vagy meg is szünteti az idegi eredetű hasmenést

- pozitívan hat a pangó veseműködésre

- a bors jelenléte az emésztőrendszerben elősegíti és fokozza a tápanyagok hatékonyabb felszívódását

- étvágygerjesztő hatású

A legjobb frissen őrölve használni, gyakorlatilag bármely sós ételbe. Egy -két édes ételbe beletéve pikáns ízt adhat.


Rózsabors

A rózsabors egy különleges és finom fűszer, amelyet gyakran használnak az ételek ízesítésére és díszítésére. Nevezése ellenére nem valódi bors, hanem a rózsafélék családjába tartozó növény, amelynek termése hasonlít a borsra.

Ezt a fűszert a "Schinus terebinthifolius" nevű növény terméséből nyerik, amely Dél-Amerika, különösen Brazília és Peru területén őshonos. A rózsabors termése apró, piros színű, és kissé lágyabb, mint a hagyományos fekete bors. Íze enyhén gyümölcsös, fűszeres és kissé édeskés lehet, és nem rendelkezik a hagyományos bors kesernyés ízével.

Ezt a fűszert gyakran használják az ételekhez, hogy pikáns ízt és színt adjanak nekik. A rózsabors kiválóan passzol húsokhoz, halakhoz, salátákhoz és egyéb ételkülönlegességekhez. Emellett népszerű lehet a szeszes italok, például gin és koktélok ízesítésére is.

Fontos megjegyezni, hogy a rózsaborsnak nincs semmi közös a borsnövény (Piper nigrum) termésével, és egyedi íze miatt érdemes különlegességként kezelni az ínyencek konyhájában.


Fehérbors

A fehérbors ugyanabból a borsnövényből (Piper nigrum) származik, mint a fekete bors és a zöld bors, de más feldolgozási módszerrel készül. A fehérbors az éretlen borstermés belső magvait használja, míg a fekete borsnál az érett gyümölcs külső héja kerül felhasználásra.

A fehérborsot általában az éretlen bors terméseit eltávolítják, majd víz alatt áztatják, hogy a külső héjrészeket könnyebben eltávolíthassák. Ezt követően a magokat megszárítják, ami miatt a fehérborsnak jellegzetes fehér színe van.

Ízvilága enyhébb, finomabb és kissé édesebb lehet, mint a fekete borsé, ugyanakkor kevésbé markáns vagy fűszeres. Gyakran alkalmazzák olyan ételekhez, ahol a vizuális megjelenés fontos, vagy ahol a finom ízkiegészítésre törekednek, mivel a fehérbors lágyabb ízével nem dominálja el az étel ízét.

Ez a fűszer széles körben használatos a világ különböző konyháiban, például a francia, az olasz és az indiai konyhában is. Felhasználható húsok, halak, tészták, mártások és saláták ízesítésére.

Emellett a fehérborsnak is tulajdonítanak bizonyos egészségügyi előnyöket, például enyhe gyomorerősítő hatást és emésztési problémák csökkentését. Azonban további tudományos kutatásokra van szükség ahhoz, hogy ezeket az állításokat megfelelően igazolják.

A borsot akár a főzés elején de akár a végén is használhatjuk ízesíteni. Forró teába, forralt borba téve jól átmelegíti a testet és a lelket egyaránt.


Fűszerpaprika

A fűszerpaprika egy olyan fűszer, amelyet általában a paprikából készítenek, azonban fontos megjegyezni, hogy a paprika a chili paprikafajták egyike, amelyek között számos változat létezik az édeskéstől a csípősig.

A fűszerpaprika készítéséhez a paprikát szárítják, majd őrlik finom porrá. Ez a fűszer jellegzetesen vörös színű és enyhén édes ízű lehet, de függ az adott paprika fajtájától is. Az édes és a csípős változatok is elérhetőek, így a fűszerpaprika kínálata változatos lehet az íz és az erősség tekintetében.

A fűszerpaprika nagyon fontos szerepet játszik a közép- és kelet-európai konyhákban, különösen a magyar konyhában. A magyar ételek alapfűszere, gyakran tartalmaznak fűszerpaprikát, amely az ételeknek jellegzetes színt és ízt kölcsönöz. Emellett számos más étel, például levesek, szószok és rakott ételek is gazdagíthatóak ezzel a fűszerrel.

Az édeskés fűszerpaprika nem tartalmaz sok capsaicint, ami a csípős paprikákban található anyag, ezért általában nem égetően csípős, így széles körben elfogadható az íze. Az édes változata ideális azoknak, akik kedvelik a paprika ízét anélkül, hogy túl csípős lenne.

Egészségügyi szempontból a fűszerpaprikának is lehetnek jótékony hatásai, mivel magas C-vitamin tartalma hozzájárulhat az immunrendszer erősítéséhez és az antioxidánsok beviteléhez. Emellett néhány kutatás arra utal, hogy a fűszerpaprika anyagai segíthetnek az anyagcsere-folyamatokban és az emésztésben is.

A boltokban különböző megnevezésű fűszerpaprikával találkozunk.

A paprika különleges, ha egyöntetű megjelenésű, tűzpiros színű, fűszeres illatú és édeskés.

Csemege, ha egyöntetű megjelenésű, piros, világosabb piros, vagy sárgáspiros alapszínű sárgásbarnás árnyalattal.

Az édesnemes kissé mozaikos megjelenésű, piros, világos piros, sárgáspiros, vagy sárgásbarnás árnyalatú.

Fűszerpaprikát a dél -amerikai, a koreai, és a kínai konyha is előszeretettel használja.

Amikor pirospaprikával főzünk, akkor legtöbbször a főzés elején, pirítás során adjuk hozzá, mert zsiradékban oldódik ki igazán a színe és íze. Ilyenkor mindig tegyünk a lábosba kevés olajat, más zsiradékot vagy egyéb folyadékot, hogy a paprika ne égjen le.


Fokhagyma

A fokhagyma egy igen népszerű és sokoldalú fűszer, amely az egyik alapvető összetevője számos konyhának világszerte. Nemcsak ízéért, hanem egészségügyi előnyei miatt is nagyra értékelik.

Elsősorban a hagymafélék családjába tartozik, és rendkívül gazdag ízben és aromában. A fokhagymát általában gerezdekre osztva vagy zúzva, aprítva használják, így felszabadul az íze és aromája. Gyakran használják főzés során, például húsok, halak, zöldségek és tésztaételek ízesítésére.

A fokhagyma íze lehet markáns, enyhén csípős és pikáns. Sokféle ételben felhasználható, és különleges ízt kölcsönöz a fogásoknak. Ezenkívül nyersen vagy párolva is fogyasztható, amelynek más jellegű az íze és aromája, és finomabb lehet.

Egészségügyi előnyei miatt a fokhagymát régóta használják a hagyományos gyógyászatban is. Gazdag tápanyagtartalma révén, mint például a vitaminok és ásványi anyagok, valamint antioxidánsokban gazdag vegyületekben is bővelkedik. Ezen vegyületek közé tartozik az allicin, amely antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik, valamint a koleszterinszint csökkentésében is segíthet.

Tudományos kutatások is alátámasztják a fokhagyma egészségügyi előnyeit, például immunrendszer erősítő hatása, valamint szív- és érrendszeri problémák kockázatának csökkentése. És a rákmegelőző hatását számos kutatás bizonyítja.

Használhatjuk nyers formájában vagy granulátumként. A granulátumot akkor használjuk, amikor nem
akarjuk, hogy túl erősen kijöjjön az aromája, vagy amikor a friss reszelt, vagy préselt fokhagyma, nem oszlik el jól pl egy pácban, fasírtban, vagy tésztában.


Babérlevél

A babérlevél (Laurus nobilis) egy aromás levelet termelő, örökzöld cserje vagy fa. A babérfa levelei széles körben használt fűszerek, különösen a mediterrán és európai konyhákban.

Ezek a levelek jellegzetes, erős aromával rendelkeznek, amely enyhén kesernyés és fűszeres lehet. A babérlevelet főként szárított formában használják, mivel szárítás után válik igazán aromatikussá és ízessé válik. A főzés során az ételbe helyezve vagy az alapléhez adva a babérlevél hozzájárul az ízek komplexitásához és mélységéhez.

A babérlevél ideális kiegészítő húsok, szószok, levesek és egyéb ételkülönlegességek ízesítésére. Fontos azonban megjegyezni, hogy a babérlevél intenzív ízét nem szabad túlzásba vinni, mivel nagy mennyiségben keserűséget kölcsönözhet az ételnek.

Ezenkívül a babérlevélnek hagyományosan gyógyászati és aromaterápiás felhasználása is van. A babérlevélnek tulajdonították például az emésztést segítő tulajdonságokat, valamint enyhe antibakteriális hatást is.

Egészségügyi szempontból fontos megjegyezni, hogy a babérlevélből készült kivonatok vagy olajok nagy mennyiségben fogyasztva nem ajánlottak, mivel azokban található bizonyos vegyületek toxikusak lehetnek. Emiatt a babérlevelet inkább az ételek ízesítésére használják, és nem az aktív összetevők koncentrált formában történő bevitelére.

Alkaloidái segítik a burgonya emésztését, így javaslom burgonya főzésénél a használatát. A burgonya főzővizében tegyünk 1 -2 levelet ez elég a hatása kifejtéséhez.

Aromája nélkülözhetetlen sok ételünkből: gulyás, burgonya, káposztafélék, savanyú étel, vadas vagy sonkapác, tartósított savanyúság szinte elképzelhetetlen nélküle. Zöldbab -, burgonya-, lencsefőzelékhez kifejezetten ajánlatos.


Fahéj

A fahéj egy népszerű és aromás fűszer, amelyet az édes és sós ételek ízesítésére egyaránt használnak. Ez a fűszer a fahéjfa (Cinnamomum verum vagy Cinnamomum zeylanicum) belső kérgéből származik, amelyet gyakran szárítanak és tekercsekbe göngyölítenek, majd őrölnek porrá.

A fahéj jellegzetesen édes, meleg és kissé fűszeres ízű. Számos fajtája létezik, és ezek közül a Ceylon (szerecsendió illatú) és a kaszia (intenzívebb, kissé keserűbb) a két legelterjedtebb típus. A legtöbb boltban kapható fahéj általában a kaszia típusú.

A fahéjat gyakran használják péksüteményekben, desszertekben, forró italokban (például teában vagy kávéban), valamint édes és sós ételekben is. Emellett népszerű lehet az alma vagy gyümölcsök fűszerezésére is.

Egészségügyi szempontból a fahéj hagyományosan fontos szerepet játszik. Enyhe gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásai vannak, valamint segíthet a vércukorszint stabilizálásában is.

Nálunk nem szokás csak édességbe használni, de az indiai, a görög, az arab konyha húsokhoz, sós ételekhez is használja.

Fahéjat használjuk egzotikus és indiai ételekhez, édességekhez, krémekhez, tortákhoz, édes öntetekhez, gyümölcsökhöz. Különösen illik az almához, körtéhez, szilvához, őszibarackhoz, és eperhez. Bátorítalak, hogy próbáld ki az india ételekhez is.


Fűszer kömény

A köménymag a hagyományos magyar konyha egyik legjellegzetesebb fűszernövénye, de emellett Észak-Afrikában, és a Távol-Keleten is sokat használják. Nem csak jellegzetes íze miatt érdemes fogyasztani, hanem azért is, mert rendkívül jó hatással van a szervezetre.

A köménymag többek között nagyszerű gyulladáscsökkentő, emésztésjavító, stimuláló, görcsoldó, emellett nagy mennyiségben tartalmaz vasat, rezet, kalciumot, káliumot, mangánt, szelént, cinket, magnéziumot, valamint A-, C-, E- és B-vitaminokat is. Tehetjük az ételeinkbe egészben, de őrölve is felhasználhatjuk (ha például nem szívesen harapnánk rá a magokra).

Az egyik legkellemetlenebb emésztési tünet a puffadás. Ilyenkor a bélrendszerben összegyűlnek a felesleges gázok, ez pedig hasfájáshoz, feszülő érzéshez vezethet. Ennek a tünetnek számtalan oka lehet, de a kömény minden esetben a segítségünkre lehet, még akkor is, ha valamilyen gyulladásos bélbetegséggel küzdünk.

A kömény az agyműködést és a memóriát is serkenti, emellett a benne található vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok és gyulladáscsökkentő anyagok hatékonyan küzdenek az öregedéssel együtt járó degeneráció ellen, és nagyszerűen fokozzák a vérkeringést. Ráadásul egy olyan vegyületet is tartalmaz, amely segíti, hogy könnyebben elaludjunk és kipihentebben ébredjünk.

A magyar konyha és a Dél Amerikai előszeretettel használja a fűszerköményt. Az ázsiai konyha, inkább a római köményt helyezi előtérbe, amelynek egészen más, de hasonlóan erős aromája van az ételben.

A fűszerkömény tökéletes zöldséges ételekhez, savanyúságokhoz, paprikáshoz, magyaros levesekhez, bableveshez, burgonyás ételekhez. A káposzta, hagyma, cékla kimondottan szereti ezt a fűszert.


Fekete só (Kala Namak)

A fekete só, más néven Kala Namak vagy Himalája fekete só, egy különleges, ásványi sófajta, amely származhat Indiából vagy Pakisztánból. A fekete színét a különböző ásványi anyagok, például vasoxidok és szén tartalma adja. Mivel a fekete só gyakran vulkáni eredetű, az ízvilága is egyedi, kénkristályokat tartalmazva, amelyeknek köszönhetően enyhe tojásszagot kölcsönöz.

Ezt a sót gyakran alkalmazzák a vegán és vegetáriánus konyhában tojásszag és íz imitálására, például tojásmentes tojásételekhez vagy tofuhoz. A fekete só intenzív, jellegzetes íze miatt érdekes választás lehet különféle ételekhez.


Kurkuma

A kurkuma (Curcuma longa) egy gyökeres növény, amely az indiai és délkelet-ázsiai konyhákban széles körben használatos. Az indiai sáfrány néven is ismert, a kurkuma a gyömbérfélék családjába tartozik, és a növény gyökerét használják fűszerként és gyógynövényként.

A kurkuma jellegzetes, élénk sárga színét a benne található kurkumin nevű vegyületnek köszönheti, amelynek erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai vannak. Ezenkívül számos egészségügyi előnyt is tulajdonítanak a kurkumának, például immunrendszer erősítését és gyulladások csökkentését. Nagy mennyiségben tartalmaz kálciumot, rostokat, vasat, káliumot, cinket, illetve antioxidáns és látáserősítő béta-karotint, amely képes megkötni a rákos folyamatokat megindító, és a bőr öregedését felgyorsító szabad gyököket. Gazdag aszkorbinsavban, ami ugyancsak antioxidáns és baktériumölő hatású. Flavonoidjai még inkább erősítik a kurkuma antioxidáns, szabadgyök megkötő, gyulladáscsökkentő, antiallergén, asztmaellenes, vírus- és baktériumölő, immunerősítő, valamint rákmegelőző tulajdonságait.

A kurkumát széles körben alkalmazzák ázsiai ételek ízesítésére, különféle curryfűszerek részeként, valamint italok, például a hagyományos indiai aranytej (golden latte) részeként. Színezésre is használjuk sárga színű ételekbe is. Tulajdonképpen minden ételbe tehetünk egy picit. Adagolásánál óvatosak legyünk, mert kesernyés íze van.


Gyömbér

A gyömbér (Zingiber officinale) egy gyökeres növény, amelyet széles körben használnak konyhában és gyógyászatban egyaránt. A gyömbért már évszázadok óta alkalmazzák az ázsiai konyhákban, és később terjedt el szerte a világon az ízesítő és gyógyító tulajdonságai miatt.

A gyömbér jellegzetes, erős ízéért és aromájáért, valamint frissítő, kissé fűszeres jegyekért ismert. A gyömbérben található aktív összetevők, például a gingerolok, gyulladáscsökkentő, antioxidáns és emésztést segítő hatásokkal rendelkeznek.

A gyömbérben 115 bioaktív összetevő található, melyek közül kiemelkedik a gingerol, amely igen erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású.A gyömbér íze erőteljes, kissé csípős és édes.

A gyömbér rendszeres fogyasztása segít a test méregtelenítésében, és segíthet az emésztési problémák kezelésében.

Indiai, thai, japán és kínai ételek alapvető fűszere. Torták, krémek, édesrizs, desszertek, kekszek sütemények tökéletes kiegészítője. De teaként is nagyon finom és hasznos megfázás esetén.


Szegfűszeg

A szegfűszeg (Syzygium aromaticum) egy aromás fűszer, amelyet a szegfűszegfa virágbimbójából nyernek ki. Ez a kis, sötétbarna vagy barna virágbimbó szorosan kapcsolódik a szegfűszegfa ágaihoz. A szegfűszeg rendkívül jellegzetes, erős és meleg aromájáról ismert, és gyakran használják különféle ételek ízesítésére. Gyakori összetevője a ázsiai fűszerkeverékeknek és a forraltbort biztosan ezzel is fűszerezzük. De jól illik almás italokhoz vagy más fűszeres italokhoz, hogy gazdagabb ízt és aromát adjon. Illata és íze jól harmonizál a fűszerekkel és édes ízekkel.

Mindamellett gombaölő, antibakteriális, gyulladáscsökkentő hatású gyógynövény is. Elpusztítja a bélparazitákat, jól kezeli a hasmenést, a hányingert, a fogfájást, bőr- és körömgomba kezelésére is alkalmas. Főzete kiváló a megfázás tüneteinek enyhítésére, megszünteti a torokfájást, csökkenti a száraz köhögést.

Használható italok ízesítéséhez, kekszek, sütemények, torták ízesítéshez, de hüvelyesekből készült ételekhez is.


Petrezselyem

A petrezselyem (Petroselinum crispum) egy kislevelű, zöld fűszernövény, amely számos konyhában széles körben használatos. Két fő típusa létezik: a sima levelű (olasz) petrezselyem, és a hullámos levelekkel rendelkező gyökérpetrezselyem. Mindkét típusú petrezselyem friss vagy szárított formában használható, és jellegzetes, enyhe fűszeres ízével és frissítő aromájával gazdagítja az ételeket. A népgyógyászatban erős vizelethajtó hatásáról ismerték. Az erek görcseinek oldásával csökkenti a magas vérnyomást, a vízvisszatartásból adódó ödémát. Mind gyökeréből, mind pedig zöldjéből veseműködést serkentő, vesekőhajtó és hólyaghurut elleni teák készíthetőek. Javítja az étvágyat, oldja a szélgörcsöket. Az emésztőnedvek képződésével rendezi az emésztés problémáit. Levelei nyersen fogyasztva friss leheletet biztosítanak. A gyökérpetrezselyemet is felhasználjuk, például levesek, raguk vagy gyökérzöldség ételek készítéséhez. A gyökérpetrezselyem íze hasonló a zellerhez, de enyhébb és édeskésebb. A petrezselyem gazdag vitaminokban, például C-vitaminban és K-vitaminban, valamint ásványi anyagokban, például vasban és káliumban.

A petrezselyem levél ideális fűszernövény salátákhoz, levesekhez, mártásokhoz, főzelékekhez. Hozzáadja frissességét és ízét a különböző fogásokhoz. Az arab és libanoni konyha saláta alapanyagként is használja. Finomra vágva vagy aprítva a petrezselyem levél gyakran kerül az ételek tetejére, például tésztaételek vagy zöldség ételek, hogy azokat ízletesebbé, színesebbé tegye. Szárítva levesekbe, szószokba, esetleg ételek díszítésére használjuk.


Bazsalikom

A bazsalikom (Ocimum basilicum) egy aromás fűszernövény, amely a menta családjába, azaz a Lamiaceae családba tartozik. Számos fajtája létezik, és a legismertebb közülük a sima levelű vagy olasz bazsalikom. A bazsalikomnak jellegzetes illata és enyhe, édes íze van, amiért széles körben használják, különösen az olasz és a mediterrán konyhában. Fűszer- és aromatikus gyógynövény is egyben. A növény virágos, leveles hajtásában található a hatóanyaga, fűszeres, fanyar, enyhén kesernyés szagú.

A szervezetre gyakorolt jótékony hatásai: gyomorerősítő, étvágygerjesztő, emésztést serkentő, szélhajtó, bélgörcsoldó, tejelválasztást serkentő, köhögéscsillapító, hurutoldó, köptető, vízhajtó, antibakteriális és fertőtlenítő hatású. Mindemellett az idegrendszerre is hat: idegnyugtató, depresszió, fáradékonyság, idegfeszültség és fejfájás esetén nyugtató hatású.

A bazsalikom gazdag vitaminokban, például A- és K-vitaminban, valamint ásványi anyagokban, például vasban és káliumban.

Használjuk frissen és szárítva is olasz, paradicsomos ételekben, pizzán, friss vagy szárított formában paradicsom alapú szószokban, levesekben, salátában vagy olajokhoz keverve. A jellegzetes olasz ételízesítő a pesto alapja is a friss bazsalikom.


Oregánó

Az oregánó (Origanum vulgare) egy aromás fűszernövény, amely a mentafélék családjába, azaz a Lamiaceae családba tartozik. A növény levelei intenzív ízűek és aromásak, és különféle konyhai és gyógyászati célokra használják. Az oregánó eredetileg az európai és a mediterrán térségben őshonos, de elterjedt az egész világon. A magyar megnevezése a szurokfű. Számos hasznos anyagot tartalmaz, ilyenek a flavonoid és az illóolajok. az egyik leggazdagabb ásványi anyag forrás az oregánó, a kalcium, a magnézium, a cink, a vas, a kálium, a réz, a bór és a mangán is megtalálható benne. Magas A-és C-vitamin tartalmának köszönhetően kiváló antioxidáns. Mivel az oregánó rendkívül gazdag antioxidánsokban és esszenciális olajokban, amelyeknek számos egészségügyi előnyt tulajdonítanak, ilyen például a gyulladáscsökkentő hatás. A népi gyógyáaszat sikerrel alkalmazza különböző gyomor problémáknál, köhögésnél, illetve élősködők, férgek és gombák ellen is.

Használhatjuk frissen és szárítva is, az olasz konyha nem képzelhető el nélküle. Pizzák, tésztaételek, saláták, zöldség és húsételek, levesek kiváló fűszere. Olasz típusú fűszerkeverékek alapösszetevője.


Rozmaring

A rozmaring (Rosmarinus officinalis) egy aromás fűszernövény, amely a levendula és a menta családjába, azaz a Lamiaceae családba tartozik. Ez a sűrű lombú növény széles körben elterjedt a mediterrán régióban, de mára számos más éghajlaton is termeszthető. A rozmaringnak jellegzetes, fenyőfélékhez hasonló íze és illata van, amelyet a levelekben és a szárukban található illóolajok adják. A magyar népdalokban is hallunk róla, mint az örökké tartó szerelem szimbóluma. A rozmaringnak nemcsak ízesítő tulajdonságai vannak, hanem bizonyos egészségügyi előnyöket is tulajdonítanak neki, például gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásokat.

Használjuk vadakhoz, bárányhoz, gombához, szárnyas ételekhez jól illik. Kiemeli a kakukkfű és a fokhagyma aromáit, ezért különösen jó bográcsban készült pörköltekhez, egytál ételekhez, ragukhoz. De kipróbálhatjuk a bolognai mártásban is. A rozmaringágakat gyakran helyezik a sültek alá vagy tetejére, hogy azok aromás illatot és ízt kapjanak. A rozmaring jót tesz a zöldségekkel, például a sült burgonyával vagy a sült paradicsommal is. Az olasz és a francia fűszerkeverékekben is gyakran megtalálható, ad egy karakteres ízt biztosítva. A rozmaring leveleiből készült tea kellemes és frissítő ital, amelyet az éberség fokozására is használnak.


Kakukkfű

A kakukkfű (Thymus vulgaris) egy aromás fűszernövény, amely a mentafélék családjába, azaz a Lamiaceae családba tartozik. A mediterrán régióban őshonos, és mára szerte a világon termesztik és használják. A kakukkfűnek erős, gyógyító illata és íze van, amiért konyhában és gyógyászatban is széles körben alkalmazzák. Gyulladáscsökkentő, antibakteriális, emésztésserkentő, jó zsírlebontó hatása mellett a köhögéscsillapító hatása közismert. Számos köhögés elleni, hurut oldó gyógytinktúra és gyógyszirup alapját képezi. Illóolaját aromaterápiában alkalmazzák.

Használjuk sültekhez, pörköltekhez és húslevesekhez. Friss vagy szárított formában is használható. Gyakran megtalálható különböző fűszerkeverékekben, például az olasz fűszerkeverékben vagy a Provence-i fűszerkeverékben. A kakukkfű ad egy karakteres ízt levesekhez, mártásokhoz és egyéb főételekhez. A kakukkfű leveleiből készült tea kellemes és enyhén csípős ízű, valamint gyógyászati célokra is alkalmazzák, például megfázás vagy gyomorproblémák esetén.


 Római kömény

A római kömény (Cuminum cyminum) egy aromás fűszernövény, amelyet a mediterrán és az indiai konyhákban széles körben használnak. A római köményt nem szabad összekeverni a fűszer köménnyel, mivel két különböző növényről van szó. A magyar konyha a fűszerköményt használja. A római kömény magjaiban található erős és kissé édes ízű olajok miatt gyakran alkalmazzák ételek fűszerezésére. Széles körben használják különböző húsételekhez, currykhez, levesekhez és fűszerkeverékekhez. De például a chili con carne vagy a tandoori ételek sem képzelhetők el római kömény nélkül a karakteres íz és aroma miatt. Az arab csicseriborsókrém, a hummusz, alapfűszere. Emésztést segítő tulajdonságokkal rendelkezik. Leggyakrabban őrölt vagy egész magok formájában található meg a konyhákban.

Egyes arab országokban és Indiában néha hozzáadják kenyerekhez, péksüteményekhez vagy lepénykenyerekhez, hogy gazdagítsák az ízüket.

Arab, indiai és görög fűszerkeverékek alap összetevője.

Használjuk: sült húsokhoz, ragukhoz, currykhoz, indiai és arab ételekhez, hüvelyesekből készült mártogatóshoz, krémekhez. A gyros fűszerezésénél is próbáljuk ki.


Szerecsendió

A szerecsendió (Myristica fragrans) egy kicsi, kemény héjú gyümölcs magja, amelyet széles körben használnak fűszerként. A szerecsendiófa termése a magokat tartalmazza, amelyekből a szerecsendió készül, míg a gyümölcs külső héját másik fűszerként, a macisnéven ismerik. A szerecsendió jellegzetes, fűszeres íze és aromája miatt sokoldalúan alkalmazható a konyhában. Azonban mértékletességre van szükség, mivel erős ízű és illatú fűszer. A friss szerecsendió reszelése sokszor intenzívebb ízélményt nyújt, mint a már előre őrölt változat, ezért, ha tehetjük a magot vegyük meg és frissen reszeljük az ételünkbe.

Használjuk húsos ételben, különösen az őszi és téli ételekben, például pörkölt húsokban vagy húsos tésztaételekben. A sajt és a szerecsendió nagyon jól illenek egymáshoz. A sajt leves vagy mártás elengedhetetlen fűszere. Használjuk forralt borban, almás italokban, teákban és kávékban is, hogy fűszeres és kellemes ízt adjon. Gyakran szerepel fűszerkeverékekben, például a süteményfűszer vagy a fahéjas keverékek részeként.