Kérdésed van? Hívj bátran! +36304154182

Blog

Egészség, vérnyomás, tippek

Gerencsérné Fazekas Márta
2024.06.11 12:14
Egészség, vérnyomás, tippek

Egészség, vérnyomás, tippek

A vegánságom 6 évvel ez előtt úgy kezdődött, hogy magas lett a vérnyomásom és nem akartam gyógyszert szedni. Más megoldást választottam, táplálkozást és életmódot váltottam.

Elmélyedve a témában adnék pár tippet ahhoz, hogy milyen természetes módszerekkel lehet még csökkenteni a vérnyomást., mert a jó vérnyomás a hosszú élet egyik titka.

A sóbevitel csökkentése: a nagy mennyiségű só bevitele nincs jó hatással a vérnyomásra, emeli azt. Nem csak az általunk főzött étel sójára kell gondolni, hanem a feldolgozott élelmiszerekre is. Gondoljunk a felvágottakra, sajtokra, csipszre, de a sós ropira is. Ezek anélkül visznek be a szervezetünkbe nagy mennyiségű sót, hogy ezt tudatosítanánk.

Minden 1 g-os sócsökkentés 5 Hgmm-rel csökkenti a vérnyomást. Nem kell sótlanuk enni, de ebben is érdemes elkezdeni tudatosnak lenni.

A kálium bevitel növelése, lehetőleg zöldségek fogyasztása által. Nagyon kevés káliumot fogyasztunk, pedig nagyon fontos elektrolit. Hiányában számos betegség alakulhat ki a magas vérnyomáson túl.

Napi 5 g kálium fogyasztása 5 Hgmm-rel csökkenti a vérnyomást. Mik azok az élelmiszerek, melyeknek magas a kálium tartalma? A banán, narancs, sárgadinnye, sárgabarack, grapefruit, spenót, brokkoli, édesburgonya, gomba, borsó ????, uborka, cukkini, sárgarépa, leveles zöldségek. Olajos magvak közül a dió, kesudió, földimogyoró, pisztácia. És persze a hüvelyesek ???? is magas káliumtartalommal bírnak.

Végül megemlítem a testmozgást, mint vérnyomást csökkentő módszert. A heti 150 perc séta már mérhető hatással van a vérnyomásra., 5 Hgmm-rel csökkenti a vérnyomást, ha naponta mozgunk.

Ha ezt a 3 dolgot együtt nézzük, akkor már 15 Hgmm-rel tudjuk a vérnyomásunkat csökkenteni és semmilyen extra dolgot nem tettünk, csak odafigyeltünk az étkezésünkre és a mozgásra. És ezek a módszerek ráadásul nem kerülnek plusz pénzbe.

 

Fotó: saját